/ Mar 19, 2018 / No Comments / In Przepisy / By

Smalec wegański

500ml bezzapachowego oleju kokosowego
200ml oleju ryżowego/z pestek winogron
250g naturalnego lub wędzonego tofu
2 cebule
2 ząbki czosnku w łupince
sól, majeranek do smaku

do rozpuszczonego oleju kokosowego dolewamy olej ryżowy lub winogronowy. następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek w łupinkach i sól. uwaga: w przypadku wędzonego tofu używamy mniejszą ilość soli!!! całość gotujemy na małym ogniu przez ok 10-15 min.
część tofu kroimy w małą kostkę a część kruszymy w dłoniach i dodajemy do gotującego się oleju z cebulą i czosnkiem.
po ok. 1h, dodajemy majeranek i odstawiamy smalec w chłodne miejsce do ostygnięcia/stężenia.
smacznego!!!

Related Posts

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *